Recent onderzoek van IBM onthult een groeiende kloof tussen de verwachtingen van winkelende consumenten en de huidige detailhandel aanbiedingen. Uit een wereldwijde studie, uitgevoerd door het IBM Institute for Business Value, blijkt dat slechts 9% van de respondenten momenteel tevreden is met de ervaring in fysieke winkels, en slechts 14% met online winkelen. Deze gegevens suggereren een belangrijke rol voor technologie, met name kunstmatige intelligentie (AI), in het verbeteren van de winkelervaring.
Bijna 20.000 consumenten wereldwijd werden ondervraagd over hun voorkeuren en gedragingen. Opvallend is dat ongeveer 80% van de consumenten die nog geen AI hebben gebruikt voor winkelen, interesse toonden in het gebruik van deze technologie voor verschillende aspecten van hun winkelreis. Meer dan de helft van de respondenten gaf aan geïnteresseerd te zijn in AI-verbeteringen zoals virtuele assistenten (55%) en AI-toepassingen (59%) om hen te helpen tijdens het winkelen.
Consumenten zijn ook op zoek naar een grotere verscheidenheid aan producten (37%), meer productinformatie (26%), en snellere afrekenprocessen (26%) in fysieke winkels. Een meerderheid (65%) van de respondenten gebruikt mobiele apps tijdens het winkelen, wat wijst op een trend naar een digitaal geïntegreerde winkelervaring.
Ondanks de groeiende interesse in AI-gedreven winkelen, zijn er uitdagingen. Velen hebben problemen gemeld met het vinden van de gewenste producten (36%), onvoldoende productinformatie (33%), en een omslachtig retourproces (33%). Dit alles gebeurt in een periode van economische onzekerheid, waarin inflatie de winkelgewoonten van consumenten beïnvloedt. Zes op de tien ondervraagden zeggen dat inflatie hun winkelgedrag beïnvloedt, waarbij 62% aangeeft dat prijs een topreden is om van winkel of merk te veranderen.
IBM's onderzoek benadrukt de mogelijkheden voor detailhandelaren om AI en andere technologieën te integreren in zowel digitale als fysieke winkelervaringen, om te voldoen aan de veranderende eisen van consumenten en hun economische uitdagingen.
Comentarios